Bli med på dugnad!

Egeninnsats på hytta er godt betalt arbeid. I den forbindelse er det smart å arrangere dugnad, noe som ofte er en stor begivenhet der slekt og venner møtes.

av Øyvind Skogvoll (tekst og foto)

Selv om stadig flere kunder ønsker å gjøre minst mulig selv, er det fremdeles mange som gjør en stor eller liten egeninnsats i forbindelse med hytteprosjektet sitt. Egeninnsats er god økonomi, og den som har deltatt i en eller flere faser av byggingen føler utvilsomt et dypere eierskap til hytta - og er om mulig enda stoltere av den. Vi bringer her noen bilder fra et selvbyggerprosjekt i Nordland, som sikker kan være til inspirasjon for enkelte, mens de kanskje er til skrekk og advarsel for de som ønsker seg en nøkkelferdig hytte.
IMG_2791_1920.jpg
Familien på tur opp for å begynne å grave ut tomta. 

Grunnarbeid

Denne tomta lå til fjells og langt unna kjørbar vei, så mye måtte gjøres på 'gamlemåten'. Verktøy, sement, søyleblokker og diverse materialer ble kjørt opp med snøscooter vinteren før byggingen skulle starte. Når mesteparten av snøen var borte fra tomta i begynnelsen i av juni, startet arbeidet med å fjerne torv og grave bort løsmassene, samt å sprenge bort litt av berget. Hytta skulle stå på søyler, og etter 2-3 helger med grunnarbeid var det klart til å begynne med støpingen.

Brattlia_IMG_3173_896x1029.jpg
Alle hjelper til! Her blander yngstemann i familien sement.
Brattlia_IMG_3191_896x896.jpg
Ferdigstøpt fundament. Med vanskelige grunnforhold og lang avstand til kjørbar vei ble søyler og bjelkelag den beste løsningen her, men de fleste hytter bygges i dag på støpt plate.

Transport av byggesettet

Byggesettet ble levert i midten av juli til et sted som lå drøy 3 km i luftlinje fra tomta. Etter å ha forberedt byggesettet til helikoptertransporten ved å sette på ekstra stropper og sikre løse deler, ble det hele fraktet opp med ca 25 helikopterturer. Hvis hyttetomta ligger slik til at det kreves helikopter, kan Saltdalshytta veie og pakke byggesettet for helikoptertransport. 

Lossing_3044_1200x1200.jpg
Byggesettet ankommer. En stor dag!
Helikopter_pakking_1761_1200x1200.jpg
Stropping av lasten.
Helikopter_dirigering_1200x1200.jpg
Så er vi i gang. Heliteam hadde egen lastemann på bakken som organiserte arbeidet på lasteplassen.
Helikopter_elementer_1200x1200.jpg
En elementstabel på vei til fjells.

Montering av råbygget

For å være sikker på at ting skulle gå riktig for seg når råbygget skulle reises og lukkes, hadde jeg hyret inn et par erfarne snekkere som skulle bistå meg. Jeg hadde også skrapt sammen en arbeidsvillig dugnadsgjeng som var lovet en heidundrende innflyttingsfest når hytta var ferdig. Vegard og Snorre fra Norsk Byggmontering har vært med på flere hundre prosjekter, og vet hva som skal hvor. 

IMG_5193.jpg
Vimontererte bjelkelaget kvelden før dugnadsgjengen skulle ankomme.
Brattlia_5243_1920.jpg
Første veggelement har kommet på plass. Vi er i gang!
Dugnadsgjengen var så ivrig at vi ikke klarte å vente til snekkerne var på plass, så vi la ut bjelkelaget (gulvet) på noen kveldstimer, og begynte å sette opp veggene neste formiddag. Da Vegard og Snorre ankom utpå ettermiddagen, var nesten alle veggene montert. Vi fortsatte arbeidet til de siste veggelementene var på plass, og avsluttet dagen med pølser og pils.

IMG_5261.jpg
Dag 1: Alle veggelementene i første etg er på plass, og en aldri så liten feiring er på sin plass.
IMG_5266.jpg
Dag 2: Veggelementene i gavlene og de lange limtredragerene som holder taket oppe er løftet på plass.
IMG_5287.jpg
Før dag 2 er over, har undertaket kommet på.
IMG_5299.jpg
Det myldrer av folk på byggeplassen. Hyttebygging er en stor begivenhet!
Neste dag fortsatte vi med veggelementene i gavlen, fikk opp limtredragere og begynte å legge ut taksperrer. Samtidig var folk opptatt med å montere utvendige detaljer, som f.eks. lekter og panelbord som dekker elementskjøtene og gjør de usynlige. Hele tiden kom nysgjerrige fjellfarere innom for å se hva som foregikk... denne hytta stod jo ikke her for to dager siden? Innimellom vanket det mat til dugnadsgjengen, som varierte i størrelse. Folk som egentlig hadde tenkt å bare komme innom en snartur, ble så fascinert av prosjektet at de ble værende i dagevis. Godt vær bidro til å gjøre stemingen enda bedre. 

IMG_3390.jpg
Gjør man egeninnsats får hele familien et langt mer personlig forhold til hytta.
IMG_3389.jpg
Størstegutten får lov å bruke kapp- og gjærsaga – under oppsyn fra far sjøl.
IMG_5324.jpg
Om kvelden den fjerde dagen er vegger og tak stort sett ferdig. I en landsdel med midnattsol kan man snekre i ukesvis før det blir mørkt.
Innvendig begynte stubbloftsplater, isolasjon og sponplategulv å komme på plass, og sakte men sikkert tok bygget form foran øynene på oss. Var det noen som måtte ned til bygda en snartur, hadde mye skjedd før de dukket opp igjen. Etter fem dager var bygget lukket og tett, og vi kunne pakke sammen og ta noen dagers pause uten å bekymre oss for hva vær og vind kunne gjøre med hytta. Vegard og Snorre reiste videre til neste prosjekt, og dugnadsgjengen var underveis redusert til den nærmeste familie. Men alle de tunge løftene var tatt, og vi var svært fornøyd med arbeidet som var gjort.

IMG_5580.jpg
Stubbloft, vindsperre og isolasjon i gulvet har kommet på plass, og gulvspon monteres.
Etter noen velfortjente fridager fortsatte vi med de resterende utvendige detaljene, beising og innvendige arbeider. Når ferien var over, fortsatte vi i helgene og i høstferien. I starten av bygginga holdt vi til i ei lita hytte i "nabolaget", men etterhvert flyttet vi sakene våre inn i den nye hytta vår. Når ovn og pipe var montert, kunne vi fyre i ovnen og få det varmt og godt. 

IMG_6105 (1).jpg
Matpause.
IMG_5653 (1).jpg
"Her bygges Saltdalshytta" står det på skiltet. De som bygger stiller velvillig opp til fotografering før hjemreisen.
IMG_6947.jpg
Når snøen kommer krypende ned fra høyfjellet, er hytta helt ferdig utvendig og isolert innvendig. Panel og andre materialer er båret inn. Vinteren kan komme!
Utpå vinteren fortsatte arbeidet med å legge panel på tak og vegger, dele av rom og innrede hytta. Etterhvert ble den ferdig, og dugnadsgjengen ble invitert på en innflyttingsfest som det fremdeles går gjetord om.