Slik monteres råbygget

Vår solide og gjennomprøvde byggesettløsning er en av grunnene til at Saltdalshytta gjennom de siste 40 årene har vært meget populær blant selvbyggere. Her viser vi trinn for trinn hvordan et råbygg på en av våre SMART-modeller monteres. 

Hyttebygging på 30 sekunder

Først kan du ta en titt på en liten animasjon som viser hvordan delene i byggesettet monteres. I virkeligheten tar det nok litt lenger tid enn dette, men sammenlignet med andre byggemetoder gir vår elementløsning mye kortere byggetid.

Animasjon som viser hvordan råbygget montere – på 30 sekunder.

Fundamentering

Saltdalshytta kan bygges på søyler, ringmur, stripemur eller støpt plate. De første tre trenger et bjelkelagsgulv (tilvalg). Det vanligste i dag er å bygge på støpt plate, og det er det vi viser her. Bildet nedenfor viser en plate med nedstøpt svill langs kanten. Svillen brukes til å feste veggelementene. Fundamentet og svillen er ikke en del av byggesettleveransen, men alt som benyttes videre i denne beskrivelsen følger med i pakken - inkludert innvendige materialer.

Montering_A_1920X1080_01_plate.jpg
Ferdig betongplate med nedstøpt svill langs kanten

Vindsperre og asfaltplate langs kanten 

Først ruller du ut vindsperre langs kanten, og klemmer det fast med remser av asfaltplate. Vindsperren brettes inn over svillen.

Montering_A_1920X1080_02_tyvek.jpg
Utrulling av vindsperre langs kanten.

Veggelementene 

Våre veggelementene består av 148mm bindingsverk, asfaltplate, vindsperre, luftelekter og ferdig grunnet utvendig kledning. Vinduer og dører er også satt inn. Her har vi lagt ut elementene som skal benyttes i første etasje.

Montering_A_1920X1080_03_elementer.jpg
Veggelementene er lagt ut. De har nummer som korresponderer med tall du finner på byggetegningen.

Reising av veggelementene 

Elementene løftes på plass, justeres til de står loddrett og støttes opp midlertidig med skråstag. De kan heises med kran, men de er laget i størrelser som kan løftes av 2-4 personer. De festes i bunnsvillen og i hverandre. Fortsett rundt hele fundamentet, helt til alle elementene er på plass.

Montering_A_1920X1080_04_elementer.jpg
Et veggelement settes på plass.

Hjørnene 

Det er lagd ferdige elementer som settes i hjørnene. Husk å legge isolasjon mellom stavene i elementet før de settes på plass og festes i tilstøtende veggelementer.

Montering_A_1920X1080_05_hjørnekasse.jpg
Hjørneelement.

Toppsvill og gavlbeslag 

Rundt toppen på elementene legges det en 36x148mm toppsvill for å stive av og binde sammen veggene. På gavlveggene legges det dessuten et beslag som dekker toppen på bordkledningen.

Montering_A_1920X1080_05_toppline.jpg
Veggene i første etasje er satt opp, og toppline og gavlbeslag er montert.

Gavlementene 

Så settes gavlelementene på plass. De støttes midlertidig opp, og festes godt i hverandre og i elementet under.

Montering_A_1920X1080_05_gavlelementer.jpg
Gavlene har kommet på plass.

Takstoler og isolasjonsstoppere 

Taket på SMART-hyttene er bygd opp av selvbærende takstoler som danner både tak, gulv og knevegger. Nå er det på tide å montere disse. Begynn gjerne på midten og jobb deg utover mot endene. Takstolene skal stå med 60cm senteravstand, og et tips her er å bruke de medfølgende isolasjonsstopperene til å bestemme avstanden. Dette er fiberplater som skal monteres mellom takstolene for å danne den øverste delen av ytterveggen.

Montering_A_1920X1080_09_isolasjonsstoppere.jpg
Takstoler med isolasjonsstoppere mellom. Bruk gjerne disse for å få riktig avstand mellom sperrene.
Montering_A_1920X1080_10_takstoler.jpg
Takstolene har kommet på plass. Nå begynner det å ligne på en hytte!

Søyler og dragere i takutstikk 

Hvis hytta har et takutsikk i gavlen (slik som i dette eksemplet), monterer du nå søylene og dragerene som skal bære dette taket. Foran hjørnene reiser du to søyler (lengden må tilpasses i forhold til fundamentet), og dragere som festes i hyttas hjørne og som hviler på søylene. Lenger opp på gavlveggen må det monteres to limtredragere. Det er lagd spor i veggelementene og takstolene til disse dragerne.

Montering_A_1920X1080_10_dragereutstikk.jpg
Søyler og dragere i takutstikket.

Sperrer i takutstikk 

Så kan taksperrene i utstikket løftes på plass og festes. Takstoler og sperrer må festes godt med sperreanker. Det må også legges en lekt i toppen av mønet i hele byggets lengde.

Montering_A_1920X1080_12_sperrerutstikk.jpg
To sperrer som danner takutstikket har kommet på plass.

Tetting av hjørner og elementskjøter 

I alle elementskjøtene og mot hjørnene må vindsperren brettes over hverandre og klemmes fast med en lekt, før det monteres et panelbord som dekker skjøten og skjuler den helt. I hjørnene må det også monteres luftelekter, og her settes det opp to panelbord på hver side av hjørnet. Dette er arbeid som kan foregå mens andre jobber videre med taket.

Montering_A_1920X1080_13_elementskjøter.jpg
Her er alle elementskjøtene tettet.

Vindsperre på tak 

Nå rulles det ut vindsperre på taket. Start på den ene siden, rull videre langs takstolene oppover mot mønet, og ned på motsatt side. Bruk stiftemaskin for å feste vindsperren midlertidig etterhvert som du ruller den ut. Vindsperren må splittes nederst på hver side, slik at den kan fortsette ned mellom takstolene og klemmes fast mot isolasjonsstopperen og toppen på veggelementet. Rullen er 130cm bred og dekker to «rom» i takkonstruksjonen, med litt overlapping. Underveis må du også montere 48x48mm lekter på sperrene (se neste punkt).

Montering_A_1920X1080_14_tyvek.jpg
Vindsperre på taket. Normalt vil klemlektene monteres etterhvert som folien rulles ut (se neste punkt).

Klemlekter på tak 

Så klemmes vindsperren fast med 48x48mm lekter. Dette bør gjøres fortløpende mens du monterer vindsperren, siden det ellers kan være vanskelig å komme til. Lektene danner et luftesjikt mellom vindsperren og troplatene.På dette stadiet må det også tas hull til pipa, og deler av pipebeslaget må monteres. Dette er ikke illustrert her.

Montering_A_1920X1080_15_luftelekter.jpg
Vindsperren er klemt fast, og det er klart for å legge takplater.

Troplater 

På lektene legges troplater av 240x90 cm kryssfiner. De legges i lengderetningen, og i «forband», dvs at de forskyves 120cm fra den ene raden til den andre, slik at skjøtene ikke kommer på samme sted. Start nederst, og legg videre oppover. Platene skal stikke et stykke ut forbi den ytterste sperren/takstolen i gavlene. Bruk gjerne gavlklossene som mal for å få denne avstanden riktig (se neste punkt). Bredden på de øverste platene må tilpasses mot mønet. 

Montering_A_1920X1080_16_troplater.jpg
Takplatene er montert. Legg merke til at de stikker forbi den ytterste sperren.

Gavlklosser 

I gavlene skal platene stikke ut fra veggen. Det følger med ferdig tilskårne gavlklosser som skrus fast i troplatene fra oversiden. Bruk gjerne gavlklossene som mal på utstikket når du monterer takplatene (se forrige punkt). Gavlklossene har ferdige hakk for vindskier og spikerslag.

Montering_A_1920X1080_17_gavlklosser.jpg
Gavlklossene festes i troplater og i den bakenforliggende taksperren.

Vindskier og frontbord 

Nå kan vindskiene monteres. I bakkant av disse legges trekantlekter som sørge for god avrenning i gavlene på det ferdige taket. Montér også frontbordet langs den nederste enden av takstolene. Der skal takrenner og takfotbeslag monteres før taket tekkes.

Montering_A_1920X1080_19_vindskier.jpg
Vindskier og frontbord er på plass!

Takfotbeslag og takrenner 

Takrenner og takfotbeslag må monteres før taket legges. Takrennekrokene festes slik at det blir fall mot stedet der nedløpet skal være. 

Montering_A_1920X1080_18_takrenner.jpg
Takrenner må monteres før taket tekkes.

Taktekking 

Standard taktekking er sort takshingel, men vi kan levere både torvtak, tretak og stålplatetak. Pappshingelen legges ut som beskrevet i leggeanvisningen. Det anbefales å bruke en spikerpistol beregnet på pappspiker, da går leggingen i en fei. Jobb deg oppover mot mønet på begge sider, og avslutt med å legge møneplatene. Taket renskjæres i gavlene, langs toppen av trekantlektene du la der. Så legger du et trykkimpregnert vannbord langs toppen av vindskiene.

Montering_A_1920X1080_20_shingel.jpg
Sort takshingel er standard taktekking på hyttene våre.

Utvendige detaljer 

Til slutt monteres kassebord, vindusomramming og annen garnityr før hytta beises. Da er hytta ferdig og tett utvendig. De innvendige materialene kan nå bæres inn i hytta, der de ligger tørt og trygt fram til innredningsarbeidet skal starte. Så er det på sin plass med en aldri liten feiring! 

Montering_A_1920X1080_21_ferdig.jpg
Her er vindusomramming, kassebord og diverse andre detaljer kommet på plass.

Innvendige materialer er inkludert i 'Byggesett Pluss' 

I Byggesett Pluss, Montert Byggesett Pluss og Elektroklar følger det også med innvendige materialer. Det innvendige arbeidet består i grove trekk av å isolere vegger og tak, legge dampsperre, og sette opp stav til innvendige skillevegger. Da kan elektriker og rørlegger begynne med sine arbeider. Skilleveggerne isoleres og kles med panel, og det legges gulv, vegger og tak på loft/hems. Så monteres dører, det listes langs gulv, tak, vinduer og dører. Trapp, kjøkken og annen innredning monteres. 


Våre hytter kommer med en detaljert og gjennomillustrert monteringsbeskrivelse som steg for steg beskriver arbeidets gang, fra begynnelse til slutt.   

Har du lyst til å vite mer? 

Vi har levert våre byggesett til flere tusen familier rundt om i hele landet, og har lang erfaring med å veilede de som ønsker å gjøre egeninnsats i forbindelse med hytteprosjektet sitt – om det er montering av råbygget, innredningsarbeid eller kun som prosjektleder. Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby, ta kontakt med nærmeste salgskontor og spør en av våre hytteeksperter.