Vår nye miljøsmarte hytteserie - Lillebror

Vår nyeste hytteserie består av små, miljøsmarte hytter som er tuftet på tanker som snur hyttebygging på hodet.

Vi har alltid bygget hytter fordi vi søker oss tilbake til naturen. 

Tilbake til det enkle. Det rene. Til roen - og følelsen av å være fri. 

Og så har vi gradvis lagt på litt. Litt mer størrelse, litt mer komfort. Et ekstra rom, en garasje, en asfaltvei, en ekstra parkeringsplass. Et hyttefelt. Enda ett. 

Men hva skjer med naturen da? 

Gjennomsnittshytta har blitt dobbelt så stor i løpet av de siste 50 årene. Og naturinngrepene har økt i takt. Det går ikke i lengden. Det er på tide å tenke nytt rundt hvordan (og hvorfor) vi bygger hytter. 

Hva var det med den originale hytten som traff så godt? Kan vi komme oss tilbake dit, og samtidig ta med oss moderne komfort og smarte løsninger? 

Det er ikke enkelt. Da må vi tenke nytt. 

Det er det bare Lillebror og ingen fler som kan. 

Inspirert av Alf Prøysens «Lillebrors vise» har vi skapt vår nyeste hyttemodell Lillebror. En smart liten hytte, tuftet på lure tanker som snur hyttebygging på hodet. 

Lillebror kan bygges på stålpilarer. Dette er et tilvalg som gjør at tomta kan bevares slik den er, og med langt mindre utslipp enn hytter med grunnmur. De 58 kvadratmeterne er maksimalt utnyttet for å skape en hytte med masse hjerterom som likevel tar lite plass i terrenget. 

Alt av vannrør er samlet i samme avgrensede sone i hytta, slik at hytta kun trenger minimalt med oppvarming når den ikke er i bruk. Det gjør at strømkostnadene holder seg lave, noe også solcellene på taket sørger for. Hytta har et oppvarmingsbehov på rundt 3.700 kwh (basert på klimaet i Lillehammer og 50 bruksdøgn pr. år). Gjennomsnittshytta i Norge har et strømforbruk pr. år på 8.000 kwh, og ofte mer enn det. 

Lillebror hytta kan også kjøpes uten tilkoblet strøm og vann, noe du kan utforske mer her

MH02_Oversikt_1etg_1920x1280.jpg
Hovedplan Lillebror 1
MH02_Oversikt_hems_1920x1280.jpg
Hemsplan Lillebror 1
MH02_Hems_Nordisk_Cam60_1920x1280.jpg
Smarte hemsløsninger
MH02_Stue_Nordisk_cam30_1920x1280.jpg
Minimalistisk design
MH02_Stue_Nordisk_cam34_1920x1280.jpg
En lillebror full av energi.

Energibruk

En stor hytte krever selvsagt mer oppvarming enn en som er mer beskjeden i størrelse, så allerede der har Lillebror med sine 58 kvadratmeter et godt utgangspunkt. For å gjøre hytta enda mer strømgjerrig har vi økt tykkelsen på vegger, tak og bjelkelag og fått plass til enda mer isolasjon enn det som er minstekravet, samt benyttet 3-lags glass i vinduene. Dette gjør at hytta holder meget godt på varmen, noe som betyr at det går mindre energi til oppvarming.

Les mer om energibruken i hytta her

MH02_Offgrid_Solcellepaneler_Cam7_1920x1280_web.jpg
Solceller monteres på tak eller vegg. 

Om vår solcelleløsning

Lillebror finnes i to utgaver. Den ene er tilkoblet strømnettet og kan utstyres med solcellepaneler på taket. Dette kalles populært for «on-grid», men vi syns det er like greit å bruke det norske ordet «tilkoblet». Den andre er ikke tilknyttet strømnettet, men drives av batterier som blir ladet via solcellepaneler på veggen. 

Les mer om solcelle her

MH02_Cam3_Tomt1_Sommerdag_1920x1280.jpg
Beskrivende tekst om bildet over

Stålpilarer

Med denne løsningen sparer man 85-90% prosent betong i forhold til vanlig fundamentering, og det fører til mye mindre graving og masseflytting. Gulvet i hytta består da av et solid og godt isolert bjelkelag.

Les mer om stålpilarer her

dnbsaltdalshytta1920x1080-med-bilde.png
Beskrivende tekst om bildet over

Grønt hyttelån

Ved kjøp av vår hytteserie Lillebror kan kjøpet finansieres på ulike måter. Gjennom vår samarbeidsavtale med DNB kan du kvalifisere til grønt hyttelån, eventuelt i kombinasjon med grønt byggelån ved behov med ekstra gunstige betingelser.

Les mer om grønt hyttelån her

Interiør og materialvalg

Lillebror kjennetegnes av et minimalistisk og spennende design, noe du merker med en gang du kommer inn. En luftig gang som gir adkomst til begge sider av bygget knytter uteområdene sammen, og skiller samtidig sovefløyen fra hyttas oppholdsrom. Her finner du også en smart trapp som leder opp en innholdsrik hems. 

Badet ligger i midten av bygget, og gir adkomst til stua på begge sider – både gjennom kjøkkenet og den praktiske garderoben. I stua gir store vindusflater på alle sider gjennomgående lys og plasserer deg midt i omgivelsene. Her er det høyt under taket og god plass til hyttelivets gleder – for liten og stor. 

Det er lagt stor vekt på å skape et praktisk og harmonisk interiør. Men plassbygde senger, kjøkken, garderobe og sittebenker kan hyttas areal utnyttes maksimalt. Fargebruken er forsiktig, lys og delikat. Sprekkpanel og listverk kan leveres ubehandlet, eller ferdig behandlet med beis eller olje. Velger du furugulv, kan også dette være ubehandlet eller oljet. Valgmulighetene er mange. 

Kompletterer du selv med møbler i treverk, ullstoffer i dempede farger, og elementer i stein og glass, tilfører du hytta lunhet – og gjør samtidig dette til din unike hytte.

Se våre to utgaver av Lillebror her:

Lillebror_Knapp-800x600.jpg
 
image (4).png