Den nye hyttedrømmen: Familien på syv gikk for 58 m2 uten innlagt vann og strøm

Den lille hytta går nesten i ett med naturen der den står på påler litt hevet fra terrenget, og med de store vinduene rettet mot Norefjell i det fjerne. Med solceller på veggen og en planløsning utformet på millimeteren, har familien på syv funnet sitt lille hytteparadis.
Lillebrorhytta6.jpeg
Lillebror i familien nyter hyttelivet.
Lillebrorhytta2.jpeg
Hytta er plassert på en diskret måte inn i terrenget.

På nabotomten står farmor sin originale hytte fra 80-tallet. Marie husker den som full av venner og familie, aldri mindre enn 6-7 mennesker samlet til alt fra helgeturer til nyttårsfeiring og sommerferieuker. Enda så liten den var. Å ha lite plass var aldri et problem. Tvert imot. Hytta ble i enda større grad et samlingspunkt – et sted der man virkelig var sammen. 

Og det er noe av grunnen til at Marie og Erland valgte å skaffe seg sin egen lille hytte på fjellet – hyttemodellen Lillebror på 58m2, uten innlagt vann og strøm. Til tross for at de er en familie på syv. 

-  Det er kjempekoselig, vi får samlet familien på en helt annen måte enn hjemme hvor vi har et stort hus med seks soverom og flere stuer. Det skal være annerledes på hytta enn hjemme, og barna liker det. Vi er mye ute, så de har masse plass å boltre seg på. Inne samles vi for kos og spill sammen, forteller Erland. 

Noe av det han syns er kulest med hytta er at den er selvforsynt med strøm fra solceller og vann fra brønn. Han trekker også frem designet og planløsningen som utrolig smart, og fire meter takhøyde i stua som gir en god romfølelse.

Lillebrorhytta5_crop_v3.jpg
Store vinduer gir mye lysinnslipp og gjør at naturen kommer tettere på.

Ute-inne-hytte

Utenfra er den lille hytta plassert godt i terrenget. Siden den er reist på påler er terrenginngrepene minimale, og den har et fantastisk skue utover Norefjell. Eksteriørfargene blander seg fint med omgivelsene, og de store vinduene gjør at man føler man er ute, selv når man er inne. 

-  Naturen her er så fin at vi ville ikke ødelegge for mye av den da vi skulle bygge hytta. Vi valgte Lillebror fordi den er liten med god planløsning for alle sammen. Den er liten og tar kort tid å varme opp, og er praktisk med tanke på vedlikehold. Panelet ute er behandlet med Sioo:X 03 som gjør at vi ikke trenger å behandle den på 10-15 år, noe som passer oss bra siden vi bare vil bruke tiden på kos her oppe, sier Marie. 

Noen av barna liker langrenn, andre liker slalom, og lillebror Magnus liker fortsatt best akebrett. Men hele gjengen er med på soppturer om høsten – da er det konkurranse om å finne de beste kantarellplassene! Erland og Marie trekker frem hytta som en fin måte å få barna litt vekk fra skjerm på.
Lillebrorhytta3.jpeg
Kjøkkenet er praktisk, minimalistisk og har en sentral plassering i hytta.
Lillebrorhytta4.jpeg
En effektiv planløsning gir rom for mange sengeplasser.

Alenetid og komfort

En av de største utfordringene var å få plass til en 120 cm seng til hver av barna. Det ble et felles prosjekt i samarbeid med Saltdalshytta, og det ble løst på millimeteren! 

-  Det var viktig for oss at alle skulle ha sin egen nisje på hemsen hvor de kunne trekke seg tilbake. Vi har til og med fått plass til et gjestesoverom med dobbeltseng som de andre besteforeldrene kan sove på - så noen ganger er vi ni personer på tur, forteller Marie med et smil. 

Mange spør om det er en utfordring å ikke ha innlagt strøm og vann, men Marie og Erland forteller at de ikke merker forskjell på den løsningen de har på hytta. Det eneste de må huske på er å tømme hytta for vann når de reiser hjem.

-  De store batteriene vi har, samt løsningen fra Skanbatt, gjør at strømforsyningen er god og varmtvann får vi gjennom en gjennomstrømningsvarmer drevet av gass. Så her kan vi kan dusje så lenge vi vil så lenge vi har med nok gass, sier Marie. 

-  Vi har også nok strøm til kjøleskap og mikrobølgeovn, og maten lager vi på gasskomfyr, skyter Erland inn. 

Lillebrorhytta8_crop.jpg

Tid til naturen – og en ekte lillebror

Hva vil dere si til andre som vurderer å skaffe seg Lillebror-hytte? 

-  Det vi brukte mest tid på var å finne ut hvilke løsninger som fungerte optimalt for oss som en familie på syv, med tanke på strøm, varmtvann og tank til hytta. Erland var hjernen der, i samarbeid med dyktige elektrikere fra Krøderen elektro og andre fleksible håndverkere i prosjektet, forteller Marie.  

-  For oss var det å være tett på naturen, ta vare på naturen, og samtidig ha tid i naturen veldig viktig. Vi ønsket ikke et stort hytteprosjekt med mye vedlikehold. Vi ville ha en base og et utgangspunkt for opplevelser sammen, avslutter hun. 

Føler dere dere litt som lillebror i Alf Prøysen sangen? 

-  Siden dette var den første Lillebrorhytta som ble bygget i Norge, har vi valgt å kalle hytta "Lillebror". Men den er oppkalt etter vår egen lillebror i familien, Magnus.