Strøm fra sola

Lillebror finnes i to utgaver. Den ene er tilkoblet strømnettet og kan utstyres med solcellepaneler på taket. Dette kalles populært for «on-grid», men vi syns det er like greit å bruke det norske ordet «tilkoblet». Den andre er ikke tilknyttet strømnettet, men drives av batterier som blir ladet via solcellepaneler på veggen.

Tilkoblet utgave

Denne utgaven er tilkoblet det vanlige strømnettet og har et vanlig elektrisk anlegg. I tillegg har den solcellepaneler på taket som leverer strøm til eget forbruk, og sender overskuddet ut på nettet.

Årsaken til at panelene står på taket er at et anlegg av denne typen må ha en viss størrelse for å kunne levere strøm tilbake. Blant annet må spenningen være minst like høy som på strømnettet inn til hytta (230V eller 400V), noe som setter et visst krav til antall solcellepaneler. Lillebror har faktisk ikke nok veggplass til at den tilkoblede utgaven kan ha panelene på veggen i stedet for på taket. Hvis målet er å få hytta til å produsere strøm tilsvarende sitt eget strømforbruk gjennom året, må det ved 50 bruksdøgn monteres paneler på minimum halve takflaten, litt avhengig av hvor i landet hytta ligger og hvordan den er orientert i forhold til sola. 

Når forbruket er større enn det som produseres, som f.eks om natten eller når panelene er dekket av snø, henter hytta strøm fra nettet. Er produksjonen større enn forbruket, sendes overskuddet ut. Slik vil f.eks. være i periodene du ikke er på hytta. Denne hytta er ikke utstyrt med batteribank, så her bruker du på sett og vis strømnettet som batteri. Vi har simulert en rekke ulike scenarier for strømproduksjon og energibruk, og ved 50 bruksdøgn kan panelene i mange tilfeller dekke det årlige strømforbruket.

MH02_Cam4_Tomt1_Vinterdag_1920x1280_web.jpg
Hytte med takmonterte solceller

Frakoblet utgave

Denne måten å skaffe strøm til hytta på har lang tradisjon i Norge. Via solceller på veggen lades en batteribank som gir strøm til utstyret på hytta. Her er mengden strøm begrenset til batterienes kapasitet, så man må være litt mer nøye med forbruket. Men takket være LED-belysning og andre smarte løsninger er det utrolig hvor mye man kan få ut av hver kilowatt.

MH02_Offgrid_Cam1_Sommer_1920x1280_web.jpg
Hytte med veggmonterte solceller

Mengden solcellepaneler bestemmes ut fra hvor mye som trengs for å lade batteriene mellom hvert hyttebesøk. Dette vil som regel være betydelig færre paneler enn det den tilkoblede hytta trenger. Siden denne hytta ikke kan hente strøm fra nettet hvis de takmonterte panelene snør ned, må disse monteres på veggen. 

Veggmonterte solceller er ofte et forstyrrende fremmedelement man helst vil gjemme bort. Lillebrors solceller er integrert i veggen, og danner rene, sammenhengende flater som gir hytta et moderne og stilrent uttrykk. 

Det elektriske anlegget på den frakoblede utgaven kan være 220V eller 12V, men i dag har det blitt mer og mer vanlig at slike «strømløse» hytter har et vanlig 220V-anlegg. På disse hyttene må matlaging skje på en gasskomfyr, og vedfyring vil være den viktigste varmekilden. 
Hvilken utgave som passer for deg bestemmes av om det er lagt strømkabler til hyttetomta eller ikke. Har du tilgang på strøm bør du koble deg til nettet, og ha solcellepaneler på taket. ENOVA gir tilskudd for installasjon av tilkoblede solcelleanlegg – også på hytter.

MH02_Offgrid_Solcellepaneler_Cam7_1920x1280_web.jpg
Solceller montert på vegg.