Den moderne selvbygger

Har du ti tommeltotter, men ønsker likevel å spare penger ved å gjøre egeninnsats i forbindelse med hyttebygging? Fortvil ikke – den mest lønnsomme egeninnsatsen krever ikke andre 'verktøy' enn en telefon og en PC. Noen timers innsats med disse redskapene kan være svært lønnsom. Kan du i tillegg bruke en hammer og en malekost, kan du spare enda mer.

Nøkkelferdig er det enkleste

Å kjøpe helt nøkkelferdig hytte er selvfølgelig det aller enkleste, og dette blir stadig mer populært. Nøkkelferdig innebærer at en av våre prosjektleder tar ansvaret for å hente inn tilbud på tjenester og materiell som er nødvendig for at byggesettet skal bli til en ferdig hytte - som f.eks. grunnarbeid, tømrer, elektriker, kjøkkeninnredning og flislegging. Prosjektlederen må også koordinere fremdriften når arbeidet starter. Dette er selvfølgelig et arbeid som du (kunden) betaler for. 

Vær din egen prosjektleder

Med litt veiledning fra oss kan du imidlertid være din egen prosjektleder, en rolle vi ofte omtaler som 'den moderne selvbygger'. Vi lager underlagsmateriell som du bruker for å hente inn tilbud fra de ulike leverandørene, og så velger du den som har det beste tilbudet. Når du har valgt samarbeidspartnere, må du sette en fremdriftsplan og koordinere de ulike arbeidene. Dette er ikke vanskelig. Samtidig får du mulighet til å påvirke prosjektet i større grad, og det setter mange stor pris på. Men denne løsningen kan du spare en god del, inkludert det du klarer å spare ved å 'shoppe' litt når det gjelder valg av underleverandører, innredning etc.

Nevenyttig hobbysnekker?

For deg som vet hvordan en hammer fungerer, kan du i for eksempel gjøre det innvendige snekkerarbeidet selv. Dette kan du kombinere med å kjøpe hytta «Ferdig montert utvendig», som innebærer at du overtar et bygg som er tett, og som ser ferdig ut på utsiden. Et annet alternativ er «Elektroklar», som innebærer at også innvendig isolering og dampsperre er montert, samt stenderverk til skillevegger – klar til at elektrikeren kan begynne å legge skjult el-anlegg.

Reising av råbygg

Ønsker du å montere hele råbygget selv (sammen med en dugnadsgjeng), bestiller du hytta som byggesett, og da sparer du selvfølgelig enda mer. Vår illustrerte monteringsbeskrivelse forklarer arbeidet trinn for trinn. Kanskje vet du om en snekker som har montert hytte tidligere, og som du kan hyre inn for å holde styr på dugnadsgjengen og sørge for at ting går riktig for seg?

Grunnarbeid og fundamentering

Før du kommer så langt må selvfølgelig tomta ryddes og graves, og det må lages et fundament til hytta. Prisen på dette kan imidlertid variere svært mye, alt etter hvordan tomten og grunnforholdene er. Mange gjør grunnarbeidet eller deler av det selv, for å spare enda mer penger. Også dette er noe som egner seg godt som dugnadsarbeid. 

Fleksibilitet

Dette er selvfølgelig ikke noe 'enten-eller'. Du kan gjøre så lite eller så mye snekring som du vil. Har du en hjelpsom svigerfar eller voksne barn som ønsker å bidra, er du allerede langt på vei! Og du kan gjerne ombestemme deg underveis hvis forutsetningene endrer seg.  Det er dessuten ikke alt arbeid du kan gjøre selv – elektriker og rørlegger må du uansett hyre inn. Du bør uansett ikke legge opp til en alt for ambisiøs fremdriftsplan, og hvis forholdene ligger til rette kan hyttelivet begynne allerede under byggeperioden – det er en spennende tid! Selv om stadig flere kjøper nøkkelferdig hytte, er det overraskende mange av våre kunder som involverer seg i byggeprosessen. Valget er ditt, avhengig av hvor mye tid, penger og kompetanse du har. Og uansett hvilken løsning du velger, sørger vi for å backe deg opp med gode råd, supporttelefon, monteringsbeskrivelser og det vi ellers kan bidra med.